Výuku chemie uzavřela exkurze do pivovaru

19-pivovar-07Tříleté studium chemie uzavřeli studenti septimy b a třetí b exkurzí do Pivovaru Přerov, ve kterém se pivo vaří už od roku 1872. A přestože pivovar se nachází jen pár metrů od školy, tak většina studentů měla možnost poprvé se podívat za jeho zdi a seznámit se s tradičním postupem výroby piva.

Dozvěděli se, že výroba piva začíná na varně, kde dochází ke zpracování  ječmenného sladu a probíhá zde rmutování, scezování a chmelovar. Pak se vyrobená mladina ochladí a na spilce kvasí 7 - 18 dní. Pivovar Přerov má své vlastní kvasnice, které si uchovává ve Výzkumném ústavu v Praze a každý rok si z jedné zkumavky pro svou potřebu kvasnice namnoží. Následuje dozrávání piva v ležáckých tancích 35 - 90 dní.

Po konečné filtraci přes křemelinu se pivo stáčí do sudů, lahví a plechovek. Pivovar Přerov ročně vyrobí 280 000 hl piva.

Exkurze studenty již tradičně velmi zajímala, a tak odcházeli spokojení a zase o kousek vzdělanější :)

Za PK chemie Simona Večeřová

Hotel Fit